Čo vás čaká a čo vás neminie pri otvorení reštaurácie

Zariadenia verejného stravovania majú jedny z najťažších splniteľných podmienok, ktoré je potrebné splniť pred tým, než príde na rad samotné otvorenie reštaurácie. Medzi zariadenia verejného stravovania, okrem reštaurácii, patria aj kaviarne, bary, bufety a podobne. Jednoducho všetko, kde si zákazník môže dať niečo na pitie alebo na jedenie. A práve z tohto dôvodu, že sa v nich podáva jedlo a pitie, je potrebné aby boli splnené všetky hygienické predpoklady.

Prvý krok, ktorý je potrebné vykonať

Financie na otvorenie reštaurácie
Kroky pri otvorení reštaurácie

V prvom rade k tomu, aby ste niečo mohli začať riešiť, aby ste mohli konať v mene nejakej vašej prevádzky, je nevyhnutné aby ste si založili spoločnosť. Pri založení spoločnosti máte dve možnosti, a to buď si založíte spoločnosť s ručením obmedzeným, alebo si zvolíte možnosť živnosti. Akonáhle máte založenú spoločnosť, môžete prejsť na ďalšie kroky k tomu, aby otvorenie reštaurácie bolo čoraz reálnejšie.

Druhý krok, ktorý vám rozšíri možnosti

V druhej časti vybavovania vecí okolo reštaurácie, je potrebné, aby ste si vyhliadli priestory, v ktorých bude vaša reštaurácia fungovať. Tieto priestory musia spĺňať všetky náležitosti, ktoré bude od váš úrad verejného zdravotníctva vyžadovať. Ak máte viacero možností výberu priestorov, určite si vyberajte také, ktoré budú vyhovovať nie len klientom, ale aj hygienikom. Keď už budete mať priestory, je potrebné nakúpiť vybavenie reštaurácie. Vybavenie reštaurácie budete taktiež musieť prispôsobiť požiadavkám hygienikom. Ak máte vlastné zdroje financovania, máte vyhraté, ak však potrebujete finančnú pomoc od tretej osoby, predpokladajme, že ide o banku, je potrebné žiadať o podnikateľský úver. Banka bude od vás požadovať podnikateľský plán, ktorý by ste si mali vypracovať ale ak máte aj vlastné zdroje financovania vašej reštaurácie. Podnikateľský plán vám totižto dokáže odhaliť vaše slabé a silné stránky. Okrem toho, že vypracujete podnikateľský plán, je potrebné vypracovať aj prevádzkový poriadok, reklamačný poriadok, sanitačný program, vypracovať dokumentáciu o požiarnej ochrane podnikateľského priestoru a podobne.

Tretí krok, ktorý vedie k samotnému otvoreniu reštaurácie

Ak ste doposiaľ splnili všetky predchádzajúce kroky a povinnosti, je potrebné aby ste požiadali regionálny úrad verejného zdravotníctva o povolenie na uvedenie podnikateľských priestorov do prevádzky. Vaše otvorenie reštaurácie je potrebné oznámiť aj príslušnému úradu v mieste pôsobnosti. V prípade, že sa chcete dozvedieť viac podrobností o otvorení prevádzky, určite sa obráťte na internetové stránky spoločnosti https://www.ikelp.sk/blog/.